Hvad er en bogholder?
Før i tiden da IT ikke var så brugt, så blev regnskabet ført i bøger, deraf navnet bogholder.
At svare helt præcist på “hvad er en bogholder” kan være lidt kompliceret, da der kan være stor forskel på, hvad en bogholder tilbyder.
Indholdsfortegnelse
Hvad laver en bogholder
En bogholder står typisk for arbejdsopgaver, som relaterer sig til virksomhedens regnskab herunder blandt andet bogføringen af bilag for udgifter og indtægter.
Typiske bogholder ydelser
Bogholderens typiske opgaver er eksempelvis: administration af løn, fakturering, betaling af regninger, opgaver som økonomi-/regnskabschef, inkasso, daglig bogføring af udgifter/indtægter, kontering, skat, forældrekøb, fremlæggelse af regnskaber, beregning og indberetning af moms, håndtering af bilag, afstemninger, overblik over regninger, budgettering, sikre at regnskabet er retvisende, bank relationer, årsregnskab og meget andet. Basalt set så udfører bogholderen opgaver, der relaterer sig til virksomhedens transaktioner, herunder køb og salg af varer og ydelser.
Herudover kan der være stor forskel på, hvad bogholdere tilbyder af ydelser. Nogle tilbyder også at udføre opgaver i relation til den daglige drift af virksomheden. Opgaver som ikke direkte har noget med bogføring, løn og regnskab at gøre. F.eks. personaleforhold, kontorservice, diverse indberetninger til offentlige myndigheder, kontakt med banken o.lign. Det er dog de færreste, der tilbyder dette.
Bogholder rådgivning
Mange bogholdere er også dygtige rådgivere, som kan hjælpe med andet end regnskabet. Nogle kan f.eks. hjælpe dig med at lave bedre økonomiske beslutninger eller hjælpe dig med at optimere dit bogholderi, så du mere effektivt kan få bogført.
Nogle bogholdere kan, udover at udføre virksomhedens bogføring, også rådgive dig indenfor områder såsom forældrekøb, valg af virksomhedsform, skat, økonomi, ansættelser, virksomhedens økonomi, digitalisering mv.
Hos Finanzia rådgiver vi hver dag virksomheder. Hos Finanzia tænker vi nemlig, at uopfordret værdifuld rådgivning er en naturlig del af et godt samarbejde, og det er, hvad der er forventet af en god bogholder. Vi vil det bedste for vores kunder, og det skal vores kunder også føle. Det er trods alt i vores egen interesse, at det går godt for vores kunder, og vi ved, at vores rådgivning kan og skal bidrage til vores kunders succes.
Er du ikke kunde hos Finanzia, så kan du stadig nyde godt af vores rådgivning. Læs om vores rådgivning her.
Hvad er forskellen på en bogholder og en revisor?
Ordet “Revisor” er ikke beskyttet. Derfor kan alle kalde sig revisor, ligesom alle kan kalde sig bogholder. Derimod så kan alle ikke kalde sig registreret revisor, godkendt revisor eller statsautoriseret revisor. Dette er beskyttede titler, som kræver, at man har taget en relevant uddannelse. Titlen godkendt revisor dækker over både registrerede og statsautoriserede revisorer.
Den godkendte revisor kan blandt andet lave erklæringer, revision og tungere regnskabs-/rådgivningsopgaver.
En bogholder har typisk taget en kortere uddannelse, som f.eks. kontor-, bank- eller økonomielev. Elevpladsen kan også sagtens have været hos en eller flere revisorer. Desuden kan bogholdere også være selvlærte eksempelvis ved at have haft egen virksomhed eller taget relevante regnskabskurser.
En bogholder kan stå for visse virksomheders årsregnskaber, og ofte står de for den forudgående daglige bogføring og evt. løn, moms o.lign.
Har du brug for en bogholder eller en godkendt revisor?
Langt de fleste har ikke behov for en godkendt, registreret eller statsautoriseret revisor. De kan fint klare sig med, at en bogholder står for virksomhedens regnskab.
F.eks. kan en bogholder i mange tilfælde sagtens lave dit årsregnskab, der behøver du ikke nødvendigvis at bruge revisoren. Godkendte revisorer laver typisk heller ikke bogføringen. De har ofte ansat en bogholder til at bogføre.
Er du i tvivl, om du har brug for en bogholder eller godkendt revisor, så kontakt os.
Vi kan vejlede dig, om en bogholder er tilstrækkelig, eller du har brug for en godkendt revisor til at lave dit årsregnskab og bogføring. Der er nemlig mange penge at spare, hvis du blot kan bruge bogholderens kompetencer fremfor en godkendt revisors.
Skal jeg have en bogholder?
Alle virksomheder skal udarbejde regnskaber. Det er dog ikke alle virksomhedsejere, der hverken har tid, lyst eller kompetencerne til at lave regnskab. Derfor bliver der ofte brugt en bogholder.
Vælger du selv at lave din bogføring, så kan det være en god idé at få rådgivning, så du får det lavet korrekt. Det er specielt vigtigt, hvis din virksomhed er stor eller har nogle komplekse forhold, eller hvis du er helt nystartet. Du skal også være opmærksom på, at hvis du selv laver din bogføring, så er det også dit ansvar, at du lever op til bogføringsloven.
Bør jeg ansætte en bogholder?
For langt de fleste så kan det ikke betale sig at ansætte en bogholder medmindre dit regnskab kræver mange arbejdstimer. Overvejer du alligevel at ansætte en bogholder, så bør du sammenligne, hvad en freelance bogholder vil koste, og hvilke kompetencer samt muligheder en freelance bogholder vil kunne tilføje virksomheden i forhold til en ansat bogholder.
Den nye bogføringslov – Krav om digitalt bogholderi for din virksomhed
I den nye bogføringslov af 24. maj 2022 bliver der for visse virksomheder blandt andet stillet krav om, at virksomheder skal bogføre digitalt – noget Finanzia heldigvis har været eksperter i længe.
Fremover kan det blive dyrt for dig, hvis du ikke efterlever den nye bogføringslov. De nye regler giver et langt højere bødeniveau, hvis du som virksomhed ikke kan stille det påkrævede materiale til rådighed digitalt.
En dygtig og tidssvarende bogholder er opdateret på den nye bogføringslov og kan hjælpe dig med at leve op til de nye krav.
Hos Finanzia har vi styr på den nye bogføringslov. Blandt andet derfor tilbyder vi gratis at gennemgå dit bogholderi, så du ved, om du lever op til den nye bogføringslov. Kontakt os her.
Du kan læse mere om den nye bogføringslov, der stiller krav til at bogføre digitalt, hos Erhvervsstyrelsen – eller du kan kontakte os og få en gratis og uforpligtende gennemgang af dit bogholderi, så du ved, om og hvordan du lever op til den nye bogføringslov.
Vi kan digitalisere din virksomheds bogholderi, så du får effektive arbejdsgange, der lever op til den nye bogføringslov samtidig med, at du sparer både tid og penge.
Fordele ved at bruge en freelance bogholder i virksomheden
- Freelance bogholderen er typisk billigere end godkendte, registrerede eller statsautoriserede revisorer. Du kan derfor potentielt spare en hel del udgifter på de regnskabsrelaterede opgaver i din virksomhed.
- Du får frigjort tid til andre ting. Har du valgt en god freelance bogholder, så kan denne person sandsynligvis også få bogført hurtigere, end du kan. Derved kan du fokusere på din virksomhed og dens drift.
- En dygtig freelance bogholder vil holde styr på reglerne for din virksomhed, så du får de mest optimale fradrag og skatteforhold. Samtidig kan freelance bogholderen sikre, at du lever op til den nye bogføringslov, hvor alle bilag er registreret digitalt og korrekt.
Brug for en bogholder?
Få en gratis og uforpligtende gennemgang af dit bogholderi, så du ved, om og hvordan du kan leve op til den nye bogføringslov og få et mere effektivt bogholderi. Husk, at det er gratis og uforpligtende, og det vil som minimum give dig idéer til, hvordan du skaber en bedre regnskabsproces. Kontakt os og få gratis hjælp, så du får styr på din digitalisering.